Kipróbált receptek

TRAGANT

Házi tragant:

Gyorsan száradó anyag, figurák készítéséhez. Csak akkor érdemes ezzel dolgozni fondant helyett, ha olyan figurát készítünk, amivel villámgyorsan kész vagyunk, és villámgyors száradás is kell neki. Nincs idő igazítgatni, formázgatni.
A receptet Farkas Vilmos oldalán találtam, aki egy nagyon kedves profi cukrász. Rengeteg jó receptje, és trükkje van.  És sok mindent még ki sem próbáltam tőle. Szóval az eredeti recept itt található: házi tragant.

Én fél adagot készítettem a leendő virágoskert tortámhoz, de ez is soknak bizonyult. Nem érdemes többet begyúrni a kelleténél, mert nagyon gyorsan szárad.
Hozzávalók:
-5 g zselatin
-30 ml víz
-300 g porcukor

Pillanatok alatt megvan, a zselatint a vízzel mikróban összemelegítettem, majd hozzáöntöttem a porcukorhoz (most nem szitáltam át, és így is tökéletes lett). Gyorsan összekevertem, összegyúrtam, megszíneztem. 
Először egy öntözőkannát csináltam belőle, amivel éppen nem dolgoztam, légmentesen záródó dobozba tettem, ne száradjon ki. Mire megformáztam az öntözőkanna testét, már meg is száradt a külseje, olyan lett (a színe miatt is), mint a cement. 
Bevallom, kicsit csaltam, amikor túl gyorsan száradt az anyag, gyúrtam hozzá pici vajat, és így újra tudtam hasznosítani. Szó szerint betonkeményre szárad pillanatok alatt, viszont épp ezért törékeny is. 

Alan Dunn házi virágmasszája cukorvirágokhoz: recept Lenkétől.

Hozzávalók:

- 2 kk zselatin
- 5 kk víz
- 500 g porcukor
- 3 kk CMC por
- 2 kk folyékony glükóz, vagy invertcukor
- 2-3 kk kókuszzsír
- 1 tojásfehérje

A zselatint áztassunk be a vízbe, hagyjuk megdagadni. A porcukrot szitáljunk át a CMC porral, ettől fog hamar száradni. A zselatinos tálat helyezzük gőz fölé, adjuk hozzá a glükózt , a kókuszzsírt, olvadásig melegítsük.

Még melegen öntsük a porcukor közepébe, kezdjük el botmixerrel keverni, közben adjuk hozzá a tojásfehérjét. Vigyázzunk, ne égessük le a botmixert, a folyékony részt keverjük csak vele, majd amikor már kezd ragacsossá válni, vegyük ki a mixert, és kézzel gyúrjuk össze az anyagot. Nagyon selymes massza lesz belőle. Csomagoljuk folpackba, néhány óra múlva már használható. Nem szárad olyan gyorsan, mint a tragant.

Én eddig egy tortát készítettem ezzel a masszával, ITT található. Gyönyörű virágok készíthetőek belőle, lehet gyönyörködni ITT, és ITT, és még sok helyen. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...