FONDANT

Saját készítésű bevonók közül nekem a pillecukor fondant jött be. Ezen kívül még 2 féle saját készítésű   anyagot használtam. Mind a kettő- ami sokaknak bevált - nekem túlságosan töredezett, nem lett szép a burkolás. Ez lassabban szárad, jobban nyúlik. Figurák készítésénél kicsit megszenvedek vele, pont a lassú száradás miatt, mert szétterül, vissza kell nyomogatni. Néha keményítőt gyúrok bele, ilyenkor sokkal hamarabb szárad.

Akkor lássuk a klasszikus receptet, ez egy kb. 22 cm-es tortára elég. Szoktam 1,5 adagot is csinálni belőle, ha több dísz van, nem vész kárba, mert a maradék szobahőmérsékleten, légmentesen tárolva még sokáig felhasználható.

Pillecukor fondant hozzávalók (1 adag):
-14 dkg fehér pillecukor (néha Lidlben is kapható, a Müllerben mindig van kb. 600-700Ft egy 30 dekás csomag)
-2 kanál víz
-50 dkg átszitált porcukor
-1 dkg vaj
-ízlés szerint színtelen keserű-mandula aroma

Szükség van még egy jól kivajazott, magas falú műanyag tálra, és egy jól bevajazott műanyag kanálra (én a hűtőszekrény jégkaparó kanalát használom, nem hajlik, masszív).


A pillecukrot a tálba szórom, mikróban 800W-on 1 percig melegítem. Kiveszem, keverés nélkül rámerek 2 evőkanál vizet. 20mp-re visszarakom a mikróba, majd kiveszem, jól átkeverem. Ekkor darabos az állaga, viszont a darabok könnyen szétnyomhatóak. Hozzáadom a vajat, olvadásig keverem, majd az aromát is.


Beleöntöm a porcukor felét, jól összekeverem, majd jöhet a maradék. Néha csak 45 dekát vesz fel, ez függ a pillecukortól is.
Akkor jó az állaga, ha keverés közben elválik a tál aljától, tehát nem ragad. A képen látszik, hogy nem kevertem homogén masszává, de így is tökéletes lesz.


Amikor kész, folpackra öntöm a kanál segítségével, duplán becsomagolom, és még visszazárható zacskóba is belerakom.


1 napig pihentetem szobahőmérsékleten, amikor fel akarom használni átgyúrom, és már nyújtható is.

Szerintem ez a legkevésbé maszatolós módja az elkészítésnek, és pillanatok alatt megvan.

A fondant légmentesen becsomagolva legalább 1 hónapig eláll. Szobahőmérsékleten kell tárolni, régebben beraktam hűtőbe, de kőkeményre dermedt, felhasználás előtt mikrózni kellett. Mivel nincs benne romlandó anyag, semmi baja nem lesz.

Színezés:
Wilton gél festéket használok színezésre, simán belegyúrom, pici porcukrot adok hozzá gyúrás közben, hogy ne lazítsa fel nagyon a fondantot. Azt vettem észre, hogy állásában sötétedik, tehát érdemes felhasználás előtt legalább1 nappal begyúrni, és picit világosabbra hagyni. Ezt a gitár tortánál vettem észre, amikor rengeteg festék begyúrása után is sötétszürkét kaptam. Már beletörődtem, hogy ilyen lesz, mire másnapra gyönyörű, mélyfekete színt kapott.
A fekete és piros szín keverése a legnehezebb, rengeteg festék kell hozzá, ami rontja a fondant állagát, töredezős lesz tőle. Ha sokat kell bekeverni ebből a két színből, már a fondant elkészítésénél színezem, és a vízből leveszem a festék mennyiségét.

Egyéb:
Gyúrni, nyújtani szilikon lapon szoktam, keményítőt szórok alá. Korábban porcukron nyújtottam, ég és föld a különbség. A keményítőtől selymes lesz az állaga, nem marad darabokban az alján. Hátránya, hogy töredezősebb lesz tőle a fondant, hamarabb szárad, szóval csak mértékkel szabad használni. Porcukor esetén ilyen probléma nincs. Régebben folpackon keresztül nyújtotta sodrófával, azóta beszereztem egy 50 centis PVC csövet, tökéletes, nem ragad rá. Cukrász kellékes boltban természetesen kapható pont erre való nyújtó. Kisebb figurák készítése esetén érdemes egy 20 centis PVC csövet is beszerezni.

Fontos még, hogy a fondant alá csak olyan krémet kenjünk, ami nem tejalapú, én az elején kényelemből belefutottam ebbe a hibába, de megbántam, mert feloldotta a fondantot, és folyni kezdett.
Tehát, ha fehérrel burkolunk érdemes vajas krémet alátenni (vaj, porcukor egyenlő arányban), vagy ha vastagon rakjuk a fondantot akkor mehet az étcsoki ganache (1 dl tejszínhez 15dkg étcsoki).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...