TORTA ALAP

Faragható piskóta:

Vizes piskóta receptet használtam több tortánál, mire megtaláltam Kiskukta receptjét. Ez kevésbé édes, bár én ebből is levettem a cukor ötödét.. Állásában még jobb, puhább lesz. Jól faragható, nem morzsálódik. Tökéletes.
Ha kakaós ízben készítem, 2 evőkanál kakaót rakok bele (a lisztbe keverve), természetesen 2 evőkanál lisztet leveszek a mennyiségből. Mákos piskótát készítettem még, itt a liszt 1/3-át helyettesítem mákkal.

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

4 tojás
16 dkg cukor+6 dkg cukor a habba
1,5 dl tej
1,5 dl olaj
35 dkg liszt
1 sütőpor

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéhez hozzárakom a cukrot, a sárgájához a cukrot, olajat, tejet.
A lisztet összekeverem az átszitált sütőporral. 

A fehérjét géppel felverem, majd a habverővel kicsit összekavarom a sárgáját, hozzáöntöm a lisztet, és csak ekkor kapcsolom be a gépet Kb. 1 perc után, miután homogén massza lett belőle, lazán összeforgatom a fehérjével. 

Légkeveréses sütőben 160 fokon, sima sütőben 180 fokon kb. 35 percig sütöm. Ez a mennyiség legalább 26cm átmérőjű formába való, egyébként lassan sül, felpúposodik és kiszárad.

Sport szelet: recept innen.

Ebből készült pl. a Malackirály. Akkor érdemes használni, amikor nem lehetne a piskótából kifaragni a formát.

Hozzávalók: 1/2 kg darált keksz, 4 evőkanál kakaó, 25 dkg margarin, 2 dl tej, 20 dkg cukor, 1/2 dl rum.

Összemelegítem a margarint, tejet, cukrot. Amíg olvad a margarin, összekeverem a darált kekszet a kakaóval, kibélelem a formát folpackkal. A felolvadt margarinba beleöntöm a rumot, majd az egészet ráöntöm a darált kekszre, és fakanállal összedolgozom. Formába öntöm, irány a hűtő. Legalább 2-3 órát érdemes hűteni, utána tökéletesen faragható.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...