Nem egy bonyolult torta, szerintem a katica után ez az a típus, amivel az első lépéseket érdemes megtenni tortafronton, biztos siker.
Van pár technikai részlet, amit érdemes betartani, most ezeket szedném össze, hátha valaki erre téved és kedvet kap.
Van pár technikai részlet, amit érdemes betartani, most ezeket szedném össze, hátha valaki erre téved és kedvet kap.
A torta 8 személyes volt, kerek tortaformában sütöttem egy 2 tojásos piskótát (recept ITT), túrós-citromos krémet készítettem negyed kiló túróból, majd a közepes méretű, félgömb alakú, folpackkal kibélelt IKEA tálba rétegeztem le, ez a mennyiség pont kitöltötte. Dermedés után kiborítottam, lekentem vajas-porcukros krémmel.
A torta kerülete alapján kiszámítottam az ötszöget, hatszögek oldalát.Képlet: kerület*2/30. Először elővettem egy körzőt, és próbáltam előbányászni a régi matektudásomat is, aztán feladtam, és segítségül hívtam az internetet. :) A megfelelő méretűre nagyítottam a képet, majd bejelöltem a sokszögek csúcsait, és egy vonalzóval összekötöttem.
Ezután a fehér és fekete színbe is keményítőt gyúrtam, és keményítőn kinyújtva állni hagytam, hogy ha össze akar húzódni az anyag, azt már ne a tortán tegye. A keményítő begyúrásra nemrég szoktam rá, selymes fényt kap tőle a fondant, és kevésbé ragad, kevésbé izzad. Egy vékony, hosszú pengéjű halfiléző késsel szabtam kis a sokszögeket úgy, hogy a kést felülről nyomtam rá, hogy ne deformálódjon. Már csak el kellett rendezni a formákat, és kész is volt.
Ezzel a technikával biztos nem lesznek hézagok a tortán. Könnyű elkészíteni, viszont nagy örömet lehet vele okozni bármelyik focirajongónak. :)
A torta kerülete alapján kiszámítottam az ötszöget, hatszögek oldalát.Képlet: kerület*2/30. Először elővettem egy körzőt, és próbáltam előbányászni a régi matektudásomat is, aztán feladtam, és segítségül hívtam az internetet. :) A megfelelő méretűre nagyítottam a képet, majd bejelöltem a sokszögek csúcsait, és egy vonalzóval összekötöttem.
Ezután a fehér és fekete színbe is keményítőt gyúrtam, és keményítőn kinyújtva állni hagytam, hogy ha össze akar húzódni az anyag, azt már ne a tortán tegye. A keményítő begyúrásra nemrég szoktam rá, selymes fényt kap tőle a fondant, és kevésbé ragad, kevésbé izzad. Egy vékony, hosszú pengéjű halfiléző késsel szabtam kis a sokszögeket úgy, hogy a kést felülről nyomtam rá, hogy ne deformálódjon. Már csak el kellett rendezni a formákat, és kész is volt.
Ezzel a technikával biztos nem lesznek hézagok a tortán. Könnyű elkészíteni, viszont nagy örömet lehet vele okozni bármelyik focirajongónak. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése