Kipróbált receptek

2011. augusztus 20., szombat

Aranyhaj és a nagy gubanc torta

Nagyon szeretem ezt a rajzfilmet, pedig a felkérés előtt - bár tudtam mi fán terem - nem sokat vártam tőle. Nem vagyok oda a hercegnős, csajos rajzfilmekért, de szeretek alaposan felkészülni minden tortához, ezért megnéztem egyszer. Aztán még egyszer, és még egyszer, és még párszor biztos meg fogom, már csak a gyerkőcök miatt is :). Szerettem volna sokkal több motívumot rárakni, ami a filmben szerepelt, de a tornyos verzió miatt sok mindent le kellett hagynom.


Rengeteg Aranyhaj torta van a neten, a többsége tornyos, műanyag figurás, így nem én találtam fel a spanyol viaszt. Viszont bajban voltam már az elején azzal, hogy a Disney figurák kidolgozottsága miatt nem mertem vállalni a figuragyártást. Műanyag figura híján végül maradtam az ostyánál, tudom hogy sokat ront az összképen, de mindenképp jobb, mintha én csináltam volna őket. :) Pascalt, a kaméleont formáztam meg egyedül, a fiam felismerte, pedig még nem is látta egyben a rajzfilmet, fél tőle. Ennek ellenére a figurák neveit kívülről fújja. :)


Legelső lépésben a tornyot készítettem el, és itt köszönet illeti Gabit, akinél az RKT receptjét találtam. Ez egy puffasztott rizs, pillecukor keverék, ami könnyebb mint egy kekszmassza, így a tortám nem lapult be a torony súlya alatt. Ebből az anyagból köröket vágtam egy szaggatóval, majd étcsokival ragasztottam össze. Dermedés után csak a tetőt kellett recés késsel körbefaragni, majd étcsoki ganache-val burkoltam, mint egy normál tortát, és díszítettem. Az Aranyhaj ostyát kevés vajjal felragasztottam, majd köré raktam az "ablakkeretet". A hajjal azért voltam gondban, mert az ostyára semmit nem ragaszthattam, főleg nem vízzel, így a hajat az ablakkeretre kellett rögzítenem.

A torta alapja sima piskóta volt, málnás krémmel, betöltés után ragasztottam még rá pár piskótadarabot, amit megfaragtam, hogy kicsit dimbes-dombos legyen. Sajnos a képen úgy néz ki, mintha csak rosszul töltöttem, burkoltam volna a tortát, pedig most tényleg meg vagyok elégedve ezzel a résszel. A folyómederbe először kékre színezett tortazselét raktam, de kb. 20 perc úgy láttam, kezdi fellazítani a burkolatot, így gyorsan ledobtam róla, és inkább színezett vajas-porcukros krémet fodroztam rá. Flynn Ridert és Maximust is vajas porcukorba állítottam, majd felraktam a többi díszt is. 


A torony sajnos elkezdett dülöngélni, mivel az RKT ellenére sem könnyű, hiába fixáltam ahogy kell 3 helyen is saslikpálcával (vastag szívószálat sajnos nem tudtam dugni utólag a rizses anyagba), a súlypontja miatt erősen billegett. Szállításkor szúrtam még bele egy pálcát a dőlésirányba, remélem kibírta az utat.

Összességében elégedett is vagyok vele, meg nem is, mert sokkal jobbakat láttam a neten, és nekem csak ennyire futotta. Sok mindent másképp csinálnék utólag (hány blogon, hányszor olvastam már ezt!!!), de igazából a toronnyal gyűlt meg nagyon a bajom. Na meg a fényképezéssel, az éjszakai fényviszonyok, a kapkodás nem tettek túl jót neki.

Egyébként most is érzem, hogy nem nekem valók a csajos torták. A megrendelőnek viszont annyira tetszett, hogy már beharangozott szeptember végére egy festett Aladdin-Jázmin tortát...

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy működött az RKT. Valahogy jó lenne még könnyebbé tenni, de ugye rájön még egy réteg krém és a bevonómassza, így végül azért van neki súlya!
    Szerintem nagyon jól sikerült a tortád, nagyítgattam, mire megláttam, hogy hol, melyik az ostya! Így képen egyáltalán nem gáz. Bár abban biztos vagyok, hogy sikerülne felismerhető figurákat készítened! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Gabi, bár nekem még továbbra sem tetszik, de ahogy te is mondod, szerintem sem gáz. :) Jobb mintha megformáztam volna, a neten nem láttam egyetlen figurát sem, ezért sem próbálkoztam, nem vagyok cukrász, és ha ők nem vállalták, akkor ott valami bibi van. :) A megrendelő meg nagyon tökéletes figurákat akart látni, szóval azt hiszem a legjobb és legegyszerűbb megoldást választottam, bár "szakmai szemmel" nem tökéletes így a tortám, de azt hiszem túlélem valahogy. :)

    VálaszTörlés
  3. Hűha, azt hiszem félreérthetően fogalmaztam. Elégedetlenkedtél az ostyaképekkel és én arra értettem, hogy szerintem egyáltalán nem gáz! A torta teljes egészében tetszik, a tornyot is milyen hihetetlen aprólékossággal és precizitással díszítetted!
    Mivel nem vagyok cukrász, így nem tudom "cukrászszemmel" elemezni a tortát. Hobbicukrász szemmel tökéletes lett a tortád, a kreatív megoldásért még plusz pont is jár! :)))

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem én is félreérthető voltam, teljesen ugyanúgy gondoljuk, látjuk hobbicukrász szemmel, ezért is idéztelek. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...