Kipróbált receptek

2012. március 14., szerda

Könyv torta talársapkával

Talán nem meglepő, egy friss diplomás fiatalember kapta ezt a tortát. Először egy talársapkán gondolkoztunk kolléganőmmel, de ahogy körülnéztem a szokásos helyeken, megtetszett ez a fazon. Na meg persze ez bonyolultabb is, mint az eredeti verzió, miért is ne. :)


Először egy könyvet akartam, majd miután lesütöttem a piskótát, rájöttem, hogy kettővel sokkal jobban néz ki. Jött az agyalás, számolgatás, hogy szabjam szét a tortát úgy, hogy normális méretű könyvek jöjjenek ki, és lehetőség szerinte még maradék se legyen. A nagy számolgatásban aztán rosszul fűrészeltem, így kevésbé lettek vaskosak a könyvek, viszont a méretük szerintem tökéletes lett. Remélem még sokszor fogok ebbe az irányba tévedni. 


A betöltött téglalapokat nem nagyon kellett faragni, a burkolással voltam bajban, mert nem találtam róla videót. Így a legkézenfekvőbb megoldást választottam, mintha tényleg könyvet kötnék. Először az oldalára raktam fel egy csíkban a fehér burkolatot. 
Arra már korábban rájöttem, mennyire fontos a kinyújtott fondant lemérése, mert újraburkolni (főleg egy csokikrémnél) nem lehet. Ennél a tortánál tényleg teljesen pontosan kiszabtam a borítót, majd az egyik felét vékonyan bekentem margarinnal, hogy tapadjon - nem tapadt, a következő tortánál biztos hagynék jó sok csokikrémet -, ráhelyeztem a tortát, majd ráhajtottam a másik felét. Vonalzó mentén sniccerrel levágtam a felesleges darabokat. A barna könyvet színét egy kis keményítő-kakaópor keverékkel simítottam át, hogy kopottabb hatású legyen. A két könyvet saslikpálcával rögzítettem egymáshoz, hogy ne csúszkáljanak. 


A talár sapkához fél adat Sport szelet tésztát gyúrtam össze, majd a hűtőbe raktam dermedni. Miután kihűlt, kör alakot vágtam ki belőle, bekentem vajjal, és köré tekertem egy fekete fondant csíkot. Korábban már kivágtam a tetejére a négyzetet, bár nem elég korán, így nem volt ideje kiszáradni. Ezért kartonlapot raktam alá, amit vajjal rögzítettem. 

A bojtot fokhagymanyomó segítségével készítettem, majd arany lüszterfestékkel kentem át. A betűnél sajnos nem jött be a számításom, kiszúrás után először lekentem lüszterrel, utána ragasztottam, de ezután biztos csak ragasztás után fogom átkenni, mert a lüszter leoldódott, miközben nyomtam fel a betűket, és összemaszatolta a "könyvet". 

A torta azóta már elfogyott, állítólag finom volt, bár mindig vannak elégedetlenkedő emberek. ;) Peti, várom a kritikát. :)

8 megjegyzés:

  1. Profi munka, egyetlen apró észrevételt hadd tegyek, az alsó könyvön sajnos látszanak még porcukor vagy keményítőnyomok, de ezen kívül tökéletes!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, köszi! :) Köszi az észrevételt, őszintén szólva engem is baromira zavar, főleg, hogy én okoztam. Amikor kinyújtottam, még direkt meg is fordítottam a bevonót, hogy ne maradjon rajta, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve átsimítottam kakaópor-keményítő keverékkel, hogy kicsit sötétebb-kopottabb hatású legyen. Hát a keményítő nem tett túl jót neki. :)

      Törlés
  2. Többször néztem meg ez tényleg torta?
    Nagyon profin megoldottad.A fiatalember biztosan nagyon örült neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lizi, köszönöm. :) Örülök, hogy tetszik a torta, most nekem is nagy kedvencem, sokkal rosszabbra számítottam az elején...mondjuk még mindig úgy állok neki az összes tortának, hogy nem tudom, lesz-e belőle valami. :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik! Profi munka! Májusra én is ilyent terveztem eredetileg, csak egy könyvvel, de most meggondoltam! Én is két könyvet teszek rá, mert így tényleg mutatósabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Márti! Hát igen, most kezdődik majd az igazi szezonja. :)Tényleg sokkal jobb a kettő, macera volt átszabni a méretet, de megérte. Egy gond van vele, hogy nem lehet kicsiben megcsinálni, a két könyv együtt 16 szelet, és a sapka is kb. 4 szeletnek felel meg. Bár egy ballagási bulin simán elfogy ennyi...

      Törlés
    2. NAgyon ügyes vagy! Leesett az állam!!! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...