Kipróbált receptek

2012. május 12., szombat

Hústőke torta malackörömmel, hentesbárddal

Nemrég kaptam Esztertől egy nagyon kedves bejegyzést, hogy milyen bájosak a tortáim, és hogy csak mosolyog rajtuk, ahogy nézi őket. Hát, ez a torta nem ebbe a kategóriába tartozik. A férjem miután meglátta, teljesen rosszul volt, mert utálja a nyers húst. :)

Amikor először elolvastam a felkérést, nagyon megijedtem, úgy éreztem, nem vagyok erre képes. Eddig inkább gyerektortáim voltak, ez a típus "szerencsésen" elkerült. Most viszont nem mondhattam nemet. Mivel az úriember két korábbi tortáját időhiány miatt muszáj volt lemondanom, ezért ez már jóval korábban befoglalta. Még inkább megijedtem, amikor leszabatta a hozzá való keretet, mert így már tényleg valami élethű dolgot kellett produkálnom.


Először is - nem kis nehézségek árán - kipucoltam a 4 hónappal korábban eldugult airbrusht, majd pár nappal korábban beszereztem tanulmányozásra egy malackörmöt. 

Az Alan Dunn féle cukormasszából elkészítettem a bárdot, a pengerészt lekentem ezüst lüszterfestékkel, 1 napig szárítottam, ezután került rá a szára, a csavarok.

30x30-as piskótát sütöttem az állítható tortakeretemben, majd felét túrós-citromos, felét gesztenyés krémmel töltöttem meg. Sokat gondolkoztam, hogy helyezzem bele a keretbe, hogy a torta ne sérüljön, és a keret se koszolódjon. Végül folpackkal béleltem ki úgy, hogy a szélekre is lelógjon, ez később védte a keretet a festéktől, krémtől. A keret aljába szögletes tortacsipkét raktam több rétegben, majd négy részletben került bele a torta. Lekentem vajkrémmel, majd egyben burkoltam. Marcipán mintázóval eligazgattam a széleket, majd egy másik mintázóval csíkokat karcoltam bele.


A köröm Sport szelet masszából készült. Világosbarna fondant-Unidec keverékkel burkoltam. Este már csak fújni kellett, ez volt a legjobb része a munkának. Nagyon féltem, de rájöttem, hogy nem is olyan vészes, ha kéznél van megfelelő mennyiségű papírtörlő, és az előre bekevert festékek. Először a fát fújtam meg, először világosbarna-sárga keverékkel, majd barna-fekete színnel. Fújás után papírtörlővel kicsit becsíkoztam a mintát. A körmöket narancs-barna keverékkel fújtam először, később barna-pirossal sötétítettem a körmök végét.


Másnap reggel még kicsit fújnom kellett a körmökön, mert miközben ráhelyeztem a tortára, a gumikesztyű pár helyen leszedte róla a festéket, ezért is lett kicsit sötétebb. Utólag örülök is neki, hogy így történt, mert az airbrush szétszerelés közben jöttem rá, hogy a hozzá való kulcs az előző éjszaka a festékes papírral együtt a kukában landolt. Miután késznek nyilvánítottam a tortát, sniccerrel levágtam a kilógó folpack darabokat.

Összességében odáig vagyok ezért a tortáért, tudom ez pár hónap múlva már nem így lesz, és mosolyogva fogom olvasni ezt a bejegyzést. Örülök, hogy elvállaltam, hogy nem volt szívem (és lehetőségem) visszamondani, mert nagy élmény volt az elejétől a végéig. Annyira, hogy ezek után már furcsa lesz, ha gyerektortát kell készítenem.

14 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesen megcsináltad!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ez iszonyatosan jó!!! :) Nagy-nagy gratula!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nudleee, köszi! :) Most még én is elégedett vagyok vele, aztán ki tudja meddig. :)

      Törlés
  3. Már nagyon vártam mivel lepsz meg minket.
    Jót mosolyogtam a bejegyzéseden miközben elképzeltelek a valódi malac körmök tanulmányozása közben.Nagyon élethűre sikerült.Meg persze azon is jót kuncogtam,hogy egyszer csak jön a megrendelő a leszabott kerettel kész tények elé állítva, meg csinálod és kész!
    Nagyon tetszik,annyira bírom,hogy ilyen kreatív vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lizi, amikor hozta, már megemésztettem a dolgot, amikor bejelentette, hogy szabad hozzá egy ilyet, akkor paráztam be igazán, hogy nincs visszaút, és itt teljesíteni kell. De szerencsére jól sikerült, mindenkinek tetszett, és én is úgy érzem, haladok valami felé, és szeretnék több ilyen csinálni. Szóval nagyon hálás vagyok, hogy meg kellett csinálnom ezt a tortát. :) Örülök, hogy neked is tetszik. :)

      Törlés
  4. Őrületesen jó lett! Nagyon bírom az efféle tortákat! (Bár megenni nem biztos, hogy jóízűen tenném!) :-)
    Jól megoldottad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márti, köszi! :) Szerintem nekem sem menne az evés, na meg pár ismerősöm is rosszul lett tőle saját bevallása szerint. De hát ez a lényege ennek a típusnak. :) Remélem, több ilyen felkérésem lesz a jövőben, mert ez az igazi kihívás.

      Törlés
  5. Szuper, nagyon tetszik! zseniálisan kivitelezted, gratula! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Dina! A téma is hihetetlenül jó volt, muszáj volt lehetőség szerint jól megcsinálni. :)

      Törlés
  6. Hát ez marha jó!... ööö disznó jó lett! Pedig nem szeretem ezt a témát de ez valahogy poénos és mellette profi is! Gratula!

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon szupertuti lett! Kicsit későn vettem észre, de egy dícséret mindig jól jön, nemigaz?! :) Egyébként a hozzá passzoló alátét is nagyon jó!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...